Chất resveratrol trong rượu vang đỏ có thể chống lão hóa

Trời bác nhanh tay quá, hôm nọ đã định viết về nghịch lý của người pháp về việc họ ăn rất nhiều phomat và thịt nhưng các chứng bệnh về tim mạch lại ít hơn rất nhiều so với những người phương Tây khác và người Mĩ, đều do cái chất resveraltrol này.
Không ngờ bác cũng hứng thú với rượu vang thế ?:oops:
 
Lê Đoàn Thanh Lâm said:
Trời bác nhanh tay quá, hôm nọ đã định viết về nghịch lý của người pháp về việc họ ăn rất nhiều phomat và thịt nhưng các chứng bệnh về tim mạch lại ít hơn rất nhiều so với những người phương Tây khác và người Mĩ, đều do cái chất resveraltrol này.
Không ngờ bác cũng hứng thú với rượu vang thế  :oops:

Hehe, tôi hứng thú với nhiều loại rượu nhưng mà hay dùng wine trong các bữa ăn tối. Thói quen giờ đã được chứng mình là chí ít cũng khoa học.

Tuy nhiên, ko biết đã có nghiên cứu về hàm lượng chất resveraltrol trong các loại wine khác nhau chưa? thấy bao đối với các loại wine sản xuất từ nước Pháp thì hàm lượng này cao hơn hẳn so với các nơi khác. Chắc là do chất đất ??? Không hiểu wine Đà Lạt nhà ta thế nào?

Đã có thông tin tại đây

http://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol
 
Đúng là do đất trồng đó bác ạ, ngoài ra còn phụ thuộc thời gian thu hoạch nho mà cái này thì mỗi nơi lại một khác, còn cụ thể những vùng Vang nào của Pháp có nhiều chất này nhất thì em chưa có thông tin. Em nghĩ bác nên để dành bài này cho Mục Có thể bạn chưa biết sau này. Mấy hôm tới em sẽ viết một bài ngắn thôi về các nguyên liệu dùng để sản xuất vang của VN.

Thực ra về resveratrol này thì bài sau đây mới là một bài review hoàn chỉnh hơn:
Mechanism of cardioprotection by resveratrol, a phenolic antioxidant present in red wine . Int J Mol Med. 2001 Jul;8(1):3-17.

Coronary heart disease (CHD) has been and remains a major contributor to morbidity and mortality in developed countries. The most common form of CHD in the western world is atherosclerosis (AS), especially of the major coronary arteries. Failure to maintain an intact endothelium, as a result of episodic and/or persistent injury and perturbation of the vascular endothelium, promotes formation of fatty streaks which are considered initiation events of AS. Cellular constituents contributing to endothelial injury include endothelial cells, monocytes, platelets, and smooth muscle cells. Individuals diagnosed with AS face complex, enduring clinical complications and enormous medical costs. Simple and easily compliant prevention and treatment measures are therefore strategic considerations in the management of this vascular disease. Based on known risk factors for CHD, priorities in AS prevention should include smoking cessation, blood pressure control, and diet modification. In recent years, the possible benefits of low to moderate consumption of alcoholic beverages, particularly of red wine, in the prevention of heart disease has received increasing attention and debate in the popular media as well as in the scientific community. Such attention has been prompted by research findings supporting a relationship between red wine consumption and the French paradox. This phenomenon refers to people residing in certain parts of France where red wine is customarily consumed during meals having a low CHD mortality, despite living a lifestyle considered to have comparably high CHD risks, as those in the US and many other developed countries. Studies have reported that the cardioprotective effects of red wine are greater than those attributed solely to ethanol and other types of alcoholic beverages. The mechanism(s) underlying the greater CHD protective benefits of red wine have not been elucidated. Recently the polyphenol resveratrol (3,5,4'-trihydroxy-trans-stilbene), known to be abundantly present in red wine, compared to white wine, beer, or spirits, has been demonstrated to elicit a broad spectrum of biological responses in in vitro and in animal studies, including effects that are compatible with the cardioprotective roles proposed for red wine. These recently described effects of resveratrol will be reviewed in this article. We will first summarize published data showing an inverse association between consumption of alcoholic beverages/red wine and risk of CHD. A review of biosynthesis of resveratrol and its presence in food groups and wines will follow. Recent studies relating exposure to wine/resveratrol with reduction in myocardial damage during ischemia-reperfusion, modulation of vascular cell functions, inhibition of LDL oxidation, and suppression of platelet aggregation will be presented. The last section of this review will focus on a discussion of mechanism(s) by which resveratrol acts as a potential cardioprotective agent.

( Em nghĩ nếu như Bác Lương nói, thì để cho vào mục có thể bạn chưa biết, ta chỉ cần dịch abstract này thôi. )
 

Facebook

Thống kê diễn đàn

Threads
11,649
Messages
71,548
Members
56,922
Latest member
188bettone
Back
Top